PREMIÉR: Slovensko nie je ohrozené a nebude žiadať o pomoc

12.09.2012 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) - Slovensko v súčasnosti nie je ohrozené a nie je žiadne riziko, že by sa zaradilo medzi čakateľov na pomoc z inštitúcií Európskej únie (EÚ). "Za SR môžem zodpovedne vyhlásiť, že sa nepostavíme do radu tých, ktorí by mali žiadať pôžičky z eurovalu alebo iných mechanizmov ECB a MMF," zdôraznil po dnešnom rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).

V tejto súvislosti zopakoval, že jeho kabinet chce do konca tohto roka ukončiť konsolidáciu verejných financií a zagarantovať tak, že Slovensko bude bezpečná a stabilná krajina. Zároveň pripustil, že rizikom pre našu ekonomiku je klesajúci zahraničný dopyt.

V súvislosti s aktuálnou dlhovou krízou v eurozóne Fico ocenil všetky rozhodnutia, ktoré v ostatnom čase prijali európske inštitúcie, predovšetkým Európska centrálna banka (ECB). Pripustil, že avizovaný program nákupu dlhopisov problémových krajín sa niekomu môže zdať kontroverzný. "Dôležité ale je, že táto mačka chytá myši, že tieto rozhodnutia preukázateľne upokojujú trhy a vedú k posilneniu eura," zdôraznil šéf slovenskej exekutívy. Rovnako Fico víta dnešné rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ktoré otvára možnosť spustenia trvalého eurovalu.

Nemecký ústavný súd dnes zamietol návrh na zablokovanie trvalého záchranného fondu eurozóny, Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), a otvoril tak cestu k jeho ratifikácii. Súd odmietol požiadavky euroskeptikov v krajine, aby zablokoval ratifikačný proces, a tým aj vznik EMS s úverovou kapacitou 500 miliárd eur. Úlohou trvalého eurovalu je poskytovať finančnú pomoc štátom eurozóny, ak o ňu požiadajú.
 

Vyberte región